Hvordan sette sammen et treningsprogram

Våren er her!

For mange av oss betyr dette at det er på tide å børste støv av badevekt, målebånd, treningstøy og det som ellers hører med, og kanskje trenger vi all den hjelp vi kan få for å oppnå sommerformen også.

Jeg fant denne artikkelen inne på www.webartikler.com. Les den, og legg dine skumle planer for vårens oppussingsprosjekt!

Hvordan sette sammen et treningsprogram.

Et treningsprogram kan settes sammen på uendelig mange måter. Likevel bør alltid kunnskap om grunnleggende treningsprinsipper ligge til grunn for treningsprogrammet ditt. Les mer om det her.

Et treningsprogram kan settes sammen på uendelig mange måter. Valg av øvelser, sett, repetisjoner, belastning, treningstid, intensitet, treningssone. Alle disse er variabler du må ta stiling til for å sette sammen et treningsprogram. Men uansett hvilke fysiske egenskap du vil trene, bør du følge noen viktige prinsipper. Disse prinsippene bør du ta utgangspunkt i når du skal planlegge treningsprogrammet ditt, enten du lager et treningsprogram for styrketrening eller et treningsprogram for kondisjonstrening.

Før du går i gang er det viktig at du har satt deg et tidsbestemt, konkret og målbart mål. Det gjør det lettere for deg å kontrollere underveis om du er på riktig vei eller ikke. Et tidsbestemt, konkret og målbart mål gir deg også motivasjon og noe å se fram mot. Samtidig er det viktig at du etter å ha gjennomført treningsprogrammet kan kontrollere om du har nådd målet ditt eller ikke.

Belastning og tilpasning.

Om du ønsker å forbedre en egenskap må treningsprogrammet ditt være satt opp slik at du hele tiden belaster kroppen din litt hardere enn den belastningen den har blitt påført tidligere. Kroppen din er en fantastisk maskin med evne til å tilpasse seg, og den tilpasser seg raskt den belastningen du trener med. Trener du hele tiden med samme belastning vil fremgangen bli minimal, og du bør endre treningsprogrammet ditt. Dette er en vanlig feil mange gjør når de begynner å trene. De løper samme runden hver gang med samme hastighet og forventer stor framgang. De trener for lenge med de samme vektene og lurer på hvorfor de ikke får større muskler.

Også på treningssenter gjør mange denne feilen. Mange går på time etter time uten å komme i særlig bedre form. Forklaringen på dette er at lengden på timen er den samme hver gang, og intensiteten blir ofte den samme hver gang. Både et treningsprogram for styrketrening og et treningsprogram for kondisjonstrening må ta hensyn til kroppens evne til å tilpasse seg.

Variasjon.

Variasjon i treningen er viktig for å holde motivasjonen oppe og anses og som viktig for å unngå skader. Variasjon kan oppnås ved å variere treningsmetoder og øvelser, variere mellom tunge og lette øvelser, variere mellom ulik treningsintensitet, eller trene samme muskelgruppe med forskjellige øvelser. Trener du styrketrening kan det være lurt å bytte treningsprogram etter 10-12 uker.

Progresjon.

Å ha progresjon i treningen vil si at du gradvis øker belastningen. Du kan ha en progresjon i hver treningsøkt eller hver uke, men like viktig er det med progresjon over tid. En generell regel er at du først øker treningstiden, deretter intensiteten. Progresjonsprinsippet står i nær tilknytning til prinsippet om belastning og tilpasning og er viktig i hvert treningsprogram.

Spesifisitet.

Enkelt fortalt, du blir god i det du trener på. En som ønsker å løpe Oslo maraton, følger ikke et treningsprogram med 90 minutter spinning flere ganger i uka. Skal du øke 1 RM (repetisjon maksimum) i benkpress, trener du ikke armhevinger.

Kontroll.

Bygg opp treningsprogrammet ditt systematisk. Før gjerne treningsdagbok. Du bør til en hver tid ha oversikt over hvilken intensitet du trener med og om denne intensiteten er hensiktsmessig i forhold til det målet du har satt deg. Ta eventuelt tester før du går i gang med treningen dersom du har satt deg et målbart mål. Ta tester underveis for å se om du er på vei mot målet. Ta en ny test etter at treningsperioden er ferdig for å se om du har nådd målet ditt. En evaluering av treningsprogrammet ditt er også på sin plass. Har du nådd målet ditt? Hvorfor/hvorfor ikke? Var øvelsene du valgte hensiktsmessige for å nå målet ditt?

Etter at du har gjort alt dette er tiden inne for å sette seg nye mål og lage et nytt treningsprogram basert på de nye målene dine.

Lykke til med treningsprogrammet ditt!

Om forfatteren

Forfatteren er utdannet treningsveileder fra Norges Idrettshøgskole og driver nettstedet www.treningsveileder.com. Besøk nettstedet for et personlig tilpasset treningsprogram.

Artikkel Nettverk:
WebArtikler.com



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *