Kan en ettåring kjede seg?

Det store spørsmålet som gjerne kommer opp når det er snakk om å være hjemme med barn, er om barnet kommer til å kjede seg når hun «bare skal være hjemme med mamma». Selvsagt er det mulig at barn faktisk kan kjede seg fra tid til annen, men dette kan også være en feiltolkning av barnets signaler og behov. Det er nemlig lett å tillegge barn voksnes egenskaper og motiver, spesielt når det ikke er så veldig mange andre artikulerte mennesker i nærheten som man kan utveksle ideer og tanker med, og dermed ender kanskje ungen opp med diagnosen «uhelbredelig hjemmekjedsomhet» uten at det egentlig er dette som er problemet.

Sosiale behov

Barnet ditt liker deg. Hun elsker å være sammen med deg, nyter å sitte på fanget ditt og synes det er helt herlig å snakke med deg om alt hun ser og tenker på i hverdagen. Derfor forsøker hun kanskje å involvere deg i alt hun gjør, eller eventuelt å bli involvert i alt du gjør. Det er ikke dermed sagt at hun kjeder seg hjemme med deg, for hvorfor i alle dager skulle hun ønske å sitte alene i en krok når du er der? Du er jo det beste som har skjedd henne!

Forsøk å legge merke til hvordan hun oppfører seg når dere er andre steder. Sitter hun faktisk alene og leker med ting der, eller er hun like sosialt aktiv ute som hjemme? Kanskje du bare har med en svært sosial sjel å gjøre, som forsøker å dekke dette behovet hos deg! I så fall kjeder hun seg ikke, men det sosiale behovet hennes blir bare litt ekstra tydelig når det bare er deg og henne der.

Selvstendighetsalder

Selvstendighetsalderen (før kalt «trassalderen») blir også gjerne feiloppfattet som kjedsomhet mange ganger. Barnet er kanskje ikke på sitt mest samarbeidsvillige, og han kan gi en oppvisning i frustrert aggresjon opptil flere ganger om dagen, men dette er bare en naturlig del av et sunt barns utvikling. I denne fasen er det en mental løsrivning som pågår, og han forsker på forskjellen mellom deg og han. I hans egosentriske verden er det nemlig sånn at alle egentlig mener det han mener, så sjokket kan være stort når det går opp for ham at du kanskje ikke synes det er like uhorvelig morsomt når han tømmer en blomsterpotte på hodet – for han synes jo det? Denne hypotesen må altså testes ut igjen og igjen, før han klarer å begripe dette nye konseptet. Og blomsterpotta går dermed på hodet igjen… og igjen… og igjen. Men han gjør det ikke fordi han kjeder seg.

De kreative ideers tid

Denne alderen er også preget av sine forholdsvis kreative ideer, og din nysgjerrige arving vil med all sannsynlighet oppdage noen spennende skuffer, skap og aktiviteter han ikke har sett eller gjort før. Men hun kjeder seg ikke heller ikke. Hun utvikler seg bare normalt, og feirer sin evne til å foreta selvstendige valg av egne handlinger (helt uten å ofre mors grå hår en tanke). Hun trener seg med andre ord i å ta initiativ og å tenke selv, og det er en bra ting!

Begge disse utviklingstrekkene er kanskje også mer synlige hjemme enn de ville vært i en barnehage, fordi settingen er helt annerledes. For det første har hun forhåpentligvis et mye sterkere bånd til deg enn hun har til barnehagepersonalet. Dette betyr at hun kanskje føler seg tryggere hjemme enn der, slik at hun kan tillate seg både flere og sterkere følelsesutbrudd og mer kreativitet når det gjelder hva hun kan finne på. For det andre er det mange flere mennesker på et sånt sted, så verken sosiale behov, kreative ideer eller følelsesutbrudd vil oppleves like intenst – alt sammen blir jo fordelt over fler barn og voksne, før og etter stengetid.

Omdefinering trengs

Det kan være til stor hjelp om vi rett og slett bare omdefinerer kjedsomhetsbegrepet litt. Et barn som verken søker kontakt, går inn i sin lekeverden og har det morsomt på egenhånd (om du synes det er like artig, spiller jo ingen rolle!) eller som ikke åpenbart er i ferd med å løsrive seg fra deg, vil kanskje faktisk kjede seg. Da må vi i så fall tenke ut morsomme aktiviteter for å bryte opp hverdagens monotoni litt.

Men ellers handler det altså ofte om å møte barnets naturlige behov for kontakt, utforsking, kreativitet og selvstendighet.2 kommentarer

  • Adrianna

    For en genial blogg! Nå som jeg skal være gjemmemamma de neste årene blir jeg å hente mye tips her fra! Du skriver veldig ryddig og har mye intressant å lese om! 🙂

  • Adrianna

    For en genial blogg! Nå som jeg skal være gjemmemamma de neste årene blir jeg å hente mye tips her fra! Du skriver veldig ryddig og har mye intressant å lese om! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *