Fem grunner til å henge opp klesvasken

Teknologi er en fantastisk ting, men samtidig er det ikke helt sunt for oss å bli fullstendig avhengig av den for å fungere heller. Tørketrommel er en av de tingene vi fort blir vant til, men som vi likevel fint kan klare oss uten – spesielt nå om sommeren hvor sommervinden tørker klærne på null komma niks. Hva med å henge opp en snor på verandaen? Her har du fem andre grunner til hvorfor du bør henge opp klærne isteden for å slenge dem rett i tørketrommelen.

1. Du sparer penger

Alt som kan fjernes fra strømregningen, bør fjernes. Det er jo gjerne sånn at det er de små tingene som til slutt utgjør den store summen, og da skader det ikke å være bevisst på hvilke vaner man har i husholdningen. Bare tenk på så mye strøm du egentlig bruker uten å være klar over det? Akkurat nå vet jeg for eksempel at oppvaskmaskinen går, at TV av en eller annen grunn fortsatt står på… men tenker jeg nøyere etter, så vet jeg også at kjøleskap og fryser konstant er i gang,og at jeg har et utall ladere som står plugget inn uten egentlig å skulle lade noe akkurat nå. Tannbørsten, mobilen og laptopen er eksempler på akkurat det.

Når det gjelder tørketrommelen, så vil du i følge Dine Penger vil spare 500 kroner i året på bare å kutte ut tre tørketrommelrunder i uka. Har du en stor familie, bruker du nok trommelen adskillig mer enn dette.

2. Du sparer miljøet

Ja, jeg vet du kanskje har lest dette så mange ganger at du kanskje synes det er overflødig å nevne, men jeg sier det likevel: Om du kutter strømforbruket, så sparer du også miljøet. Det begynner å bli en slitt klisjé at det er barna våre som skal arve planeten, men det er faktisk sant. Det koster ressurser å utvinne elektrisitet. Desto mer vi klarer å spare av disse ressursene, desto bedre er det!

3. Du sparer klærne

I trommelen kastes klærne rundt og rundt tusenvis av ganger, lander på hverandre og kastes rundt igjen. Dette sliter på fibrene – bare tenk på alt loet som ligger igjen i filteret etterpå! Dette er rett og slett stoff som forsvinner fra klærne dine, og du vil således bevare dem lenger om du henger dem opp isteden for å tromle dem. Den myke sommervinden er jo ikke på langt nær så hardhendt med stoffet!

Dette vil igjen ha konsekvenser både for økonomien din og for miljøet, så her slår du faktisk tre fluer i en smekk.

 

4. Du bruker mindre kjemikalier

Henger du hvitvasken din ut i solen, så vil solen ta seg av alt som heter bleking. Dermed trenger du ikke bruke like mange harde vaskemidler for å få klærne rene, og klorbleking er en saga blott. Dette er en fordel for barnas hud, og kanskje også din egen. Rene klær er ikke nødvendigvis rene – de kan bære med seg mange rester av tekstilbehandling, vaskemidler og nettopp kjemikalier som for eksempel optiske blekemidler. Mange av disse forårsaker hudirritasjoner og allergi, så desto mer du kan kutte ut, desto bedre er det. Om du virkelig vil være naturlig i klesvaskveien, så kan du kjøpe Ecovers naturbaserte vaskemidler eller til og med vaskenøtter og vaske klærne dine med dem. Mer naturvennlig blir det ikke!

5. Du får beina litt mer ned på jorden

I disse hektiske gjør-det-så-fort-du-kan-tider kan det være deilig å ha noe håndfast, konkret og ekte å drive med. Monotont arbeid som faktisk utføres med hendene kan være avslappende og beroligende, spesielt når man vet at man bidrar til hjemmets renhet også, på sett og vis. Jeg har ofte tatt meg i å finne fornøyelse i å henge opp klesvasken, og det er noe med å henge opp noe som er rent, lukter godt og kjennes svalt mot huden og vite at det kommer til å lukte friskt og rent og sommerlig av klærne jeg kler på ungen min etterpå. Og jeg tror vi trenger sånne aktiviteter, i motsetning til alt automatisk og abstrakt. Vi trenger å stikke fingeren i jorda (og i klesvaskhaugen) fra tid til annen, bare for å jorde oss igjen i alt det hektiske. Kanskje klesvask snart er den neste terapiformen? 😉

Hva med deg? Henger du opp klærne dine, eller tromler du for alt hva det er verdt? Har du noen knallgode klesvasktips? Del dem gjerne i kommentarfeltet!

Inspirasjonskilde: Simple MomÉn kommentar

  • Nienna

    Som regel henger vi opp, det lukter godt, sparer klærne og gir oss en ting vi kan ta med barna på 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *