Frukt og grønnsaker til barna!

En ny europeisk undersøkelse viser at barn spiser for lite frukt og grønt, i følge nettstedet Forskning.no. Målet satt av Verdens Helseorganisasjon er at man skal spise minst 400 gram frukt og grønt hver dag, men ingen av de landene som deltok i denne undersøkelsen nådde helt opp til toppen. Det mest iøyenfallende er likevel at undersøkelsen også viser at selve viljen til å spise frukt og grønt er der – og at det dermed er tilretteleggingen som mangler. Her har vi med andre ord en viktig jobb å gjøre, for både oss selv og for våre barn.

Ute av øye, ute av sinn

Du har kanskje gjort det mange ganger. Gode tanker entrer hodet ditt der du går mellom frukthyllene i butikken, du plukker glad og fornøyd med deg alle røde, orange og grønne fristelser, og du er riktig så stolt av deg selv når du kommer hjem. Så tenker du at det er best å legge fristelsene kaldt eller mørkt inntil du har tid til å skjære dem opp – og neste gang du ser dem, er de på vei mot å få grønn pels på seg. Du har rett og slett glemt hele greia. Men dersom du hadde skåret frukten opp i delikate biter, eller bare satt den frem i noen boller her og der, er sjansen for at du hadde spist dem betraktelig høyere.

Og det er det samme som skjer med ungene dine. De får lyst på det de ser, og det som er tilgjengelig. Derfor bør du til enhver tid ha fristende frukt utplassert på strategiske steder rundt omkring i huset. Tenk ut hvor barna oppholder seg mest, og plasser dine deilige fat akkurat der. La være å bekymre deg for om det «går an» å sette en skål på uvante plasser, som for eksempel på dukkebordet oppe hos lillejenta di, for det gjør det nemlig! Antagelig vil hun bli svært glad for det også, og hvis hun faktisk begynner å «leke med maten» så er det et særdeles godt tegn. All den tid hun bruker på å fortelle dukken sin at dette er nam, bruker hun på å lære seg selv det og innarbeide ideen i tankene sine. Og det er akkurat det du vil.

Lek mer med maten

Dette er faktisk noe du burde lære deg selv også, i alle fall når det gjelder frukt og grønt. Da blir det nemlig mer spennende både for deg og ungene! Ta dem med på alle typer eksperimenter, og finn ut hvorfor eplekjøttet blir brunt når det ligger i luft noen minutter. Hva som skjer om dere smører sitronsaft på eplekjøttet først? Blir det like brunt da? Alle slike forskningsleker bidrar til å feste frukt og grønt som begreper i hodet på barna dine, og hvis de kan forbinde det med gode stunder sammen med mamma, så har du også vunnet masse. Eller hva med å øke kunnskapsnivået litt hva vitaminer og kroppen vår angår, og la dette gå som tema en stund? Det vil ungene dine nemlig ha nytte av resten av livet!

En annen måte å leke med maten på, er å ta med ungene på kjøkkenet og la dem være med å lage sin egen mat. Her gjelder det å være kreativ! Hva med for eksempel en sydhavsøy bestående av en halv kålrot, selleripalmer og brokkolibusker? Eller et stort smilefjes på en tallerken, med halve tomater til øyne, banansmil, jordbærnese – og kanskje kruspersillesveis? Mulighetene er endeløse, hvis dere bare setter dere ned en kveld og lar fantasien få fritt spillerom. Husk bare å skriv ned alle geniale ideer, så kanskje dere ender opp med en helt unik familiekokebok også!

Egen holdning til sunne saker er viktig

Men det viktigste av alt du gjør, er å passe på din egen holdning. Det er nemlig nyttesløst å videreføre noe du ikke har selv, så her kan det være smart å gå dypt ned i seg selv før du i det hele tatt gjør et forsøk på å fortelle ungene dine hva som er bra og ikke. De ser og de lærer av deg – og hvis du til stadighet foretrekker sjokoladeskåla framfor knaskerøttene, så har du rett og slett et problem hva holdningsformidling angår. Spis ofte frukt og grønt foran ungene, og gi uttrykk for at dette er godt, dette er bra!

Pass deg samtidig for hvilke signaler du sender ut når helga nærmer seg. Ikke gled deg for mye til det er godteri (i alle fall ikke åpenlyst!) – da vil du nemlig signalisere klart og tydelig at godteri og brus er bedre enn frukt, grønt og vann, og det kan potensielt undergrave alt du har jobbet for. Tenk nøye gjennom hvordan du ser ut i ansiktet og hvordan du høres ut når du setter tenna i den første sjokoladebiten, og pass på at du gjør nøyaktig det samme når du spiser sunne ting. Det er nemlig ingenting som er så avslørende som kroppsspråket ditt! Du bør også sørge for at det alltid finnes noe sunt på bordet ved siden av alt lørdagsgodtet, slik at sunne saker kan kreve sin rettmessige plass på lista over ting vi koser oss med. For det er jo nettopp der de hører hjemme.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *