Hva enhver hjemmemamma bør vite

Hjemmetilværelsen kan være både slitsom, krevende og samtidig veldig, veldig tilfredsstillende. Dette er hva enhver hjemmemamma bør vite!

Uansett hva samfunnet kanskje måtte fortelle deg: Det du gjør er faktisk gull verdt, selv om det kanskje ikke vises så godt på lønnsslippen. Men hvis du skulle fått betalt for denne jobben i USA, ville du faktisk vært god for en årsinntekt på 117 000 dollar – noe som tilsier ca 585 000 norske kroner. Hold hodet høyt løftet og svar med et smil når noen spør deg hva du «gjør» om dagen, og ikke la noen fortelle deg at dette er en mindreverdig tilværelse. Det er det absolutt ikke.

Få det gjort!

Ditt og din families liv vil bli så mye bedre den dagen du slutter å utsette ting. Søler du noe på benken, tørker du det opp mens det ennå er vått – det tar nemlig mye lenger tid å få det vekk om du først må børste av det løse, bløtlegge det tørre og tørke det opp! Dessuten slipper du panikkvasking når du plutselig får en telefon fra svigermor, og bare det er jo en lettelse i seg selv.

Ha en plan – og SJEKK den!

Hvis du vet hva du skal og når du skal det, får du en større mulighet til å gå på autopilot og trenger ikke bruke så mange hjerneceller på å få dagene til å gå i hop. En kalender er derfor noe enhver hjemmemamma bør ha. Du kan kjøpe en veggkalender eller almanakk, du kan bruke mailprogrammets kalenderfunksjon – eller du kan rett og slett opprette en Google Kalender. Den kan du administrere fra enhver PC med nettilgang, og du kan la så mange du vil få tilgang til den. I tillegg kan du lage så mange «underkalendere» du vil. For eksempel kan du ha en egen del for hvert av barna, en for bursdager og en middagsplan – i tillegg til å abonnere på din kjære sin, slik at du har full kontroll over familiens gjøren og laden til enhver tid. Sjekk planen hver kveld så du vet hva neste dag bringer, og oppdater den hver søndag når du planlegger uka.

Vær forut for din tid!

I morgen begynner i kveld. Så enkelt er det. Ville det for eksempel ikke vært deilig å stå opp til et (nesten) ferdig dekket frokostbord, sånn at det bare var å ta frem maten og sette seg? Legg fram klær til både deg og barna i kveld, og vær i forkant på så mye du kan. Da kjøper du deg en fin buffer, og har mer å gå på i krisetilfeller. Gjør deg selv en tjeneste, og se for deg hvor du vil være et lite stykke frem i tid. Ordne det du kan allerede nå.

Vær sosial!

For å være helt bunn ærlig, så kommer du til å gå fra forstanden før måneden er omme om du ikke sørger for å treffe andre mennesker fra tid til annen. Gjør det du kan for å beholde kontakten med venninnene dine selv om dere kanskje ikke lenger lever det samme livet, og bruk tid sammen med familien om du kan. Familierelasjoner kommer ikke av seg selv, og du skylder barnet ditt muligheten til å få et godt forhold til besteforeldre, tanter, onkler og søskenbarn. Han klarer nemlig ikke det uten din tilrettelegging! Dessuten trenger han også å se hvordan du oppfører deg overfor «utenforstående», slik at han kan lære av deg.

Grip øyeblikket!

Alle dine glimrende planer og organiseringsevner til tross – når sola skinner og fuglene kvitrer, bør du kaste skurefilla i bøtta og la de skitne tallerknene stå litt til. Pakk heller med deg noen rundstykker og litt saft og dra på hagepiknik, og nyt øyeblikkene sammen med ungene når de kommer! Legg merke til hva ungene er opptatt av akkurat nå, og handle på deres impulser. Kanskje den vanndammen utenfor døra er fryktelig spennende, selv om du knapt har lagt merke til den? Lytt, observer – og grip øyeblikket!

Hobbyfiser deg.

Du trenger å bryne hjernen din på andre ting enn hus, heim og barneoppdragelse også. Ikke fordi disse tingene er verdiløse (for det er de absolutt ikke!), men fordi du trenger variasjon. Om du var utearbeidende, ville det gått et klart skille mellom jobb og privatliv, men når du er hjemmemamma, er du på døgnvakt 7 dager i uka. Derfor trenger du en hobby å koble av med innimellom. Sett deg ned og skriv en liste over de tingene du alltid har hatt lyst til å gjøre, og sørg for å innvilge deg selv ett av disse ønskene med jevne mellomrom.

Ta vare på deg selv!

Det er virkelig ikke noe poeng i å spille martyr og ofre seg helt for mann og barn. Amerikanerne har et ordtak som sier «If momma ain’t happy, nobody’s happy», og det ligger mye sannhet i dette. Alle har det best dersom mor i huset er frisk, opplagt og glad, så du bør sørge for å ta vare på deg selv etter alle kunstens regler. Barna dine har nemlig bare én barndom, og det ville vært synd å kaste den bort på å være sliten og sur! Innvilg deg litt ekstra tid på badet med god samvittighet, spis riktig, tren, les en bok – hva nå enn som får deg til å være på ditt beste. Tenk etter: hva er det som får deg til å smile? Gjør masse av det!Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *