Barns sikkerhet i vann – forebygg drukningsulykken!

Hvert eneste år melder avisene om drukningsulykker blant barn så fort solen kommer fram og badetemperaturene oppnås. Dette er tragisk, trist, og i mange tilfeller kunne det kanskje vært unngått. Her får du noen tips til hvordan du kan sørge for at nettopp dine unger er trygge i vannet.

Trygghet og respekt for vann

Det er bare en eneste måte du kan lære ungene dine om vannet på, og det er å hoppe uti med dem. Dette er spesielt viktig nå som skolene ikke lenger har ressurser til å drive med svømmeopplæring, og du kan for eksempel begynne på babysvømming fra barnet er bare noen få uker gammelt.  Bruk tid i svømmebassenget året rundt, og du vil få barn som både føler seg trygge i vannet og som vet hva det vil si å gå under. God kunnskap og trygghet i vannet vil kanskje være det som gjør at de unngår å få panikk om de kommer ut for noe, og kanskje dette vil hjelpe dem til å holde hodet kaldt nok til å redde seg selv. De vil også vite hva vannet kan og ikke kan gjøre, slik at de blir dyktige til å bedømme situasjonen og å mestre bevegelse i vann om de ikke til og med lærer seg å svømme. Alt dette kan være gull verdt den dagen noe kunne ha skjedd.

Redningsvest

Hvis du er i en situasjon hvor vannet er dypt, er det grunnleggende og ekstremt viktig at barna  har på redningsvest til enhver tid. Det er midlertid ikke likegyldig hvilken vest du velger, for kvalitetsforskjellen kan være stor. I en test foretatt av TV2 i fjor, er bare 9 av 13 gode nok. Den dårligste ble sågar trukket fra markedet etter dette. Den beste? Det er Helly Hansens Kid Safe.

Et sekund eller to

De aller fleste av oss har opplevd at vi kan bli distrahert et sekund eller to, selv om vi i utgangspunktet mente å holde øynene på barnet til enhver tid. Det er ikke hyggelig å tenke på det, men et sekund eller to er alt som kan skille mellom trygghet og fare. Ha derfor på vesten selv om det bare er for en liten stund, for eksempel mens dere fortøyer båten eller tror barnet vil være trygt i akterkabinen – mobile barn har nemlig en egen evne til å ville utforske sine omgivelser, og de minste har ingen forutsetning for å forstå at det blinkende, fascinerende vannet kan være farlig uten mamma eller pappa. Det er altfor lett å miste balansen og falle overbord også. Ha alltid redningsvesten på.

Dropp den kalde pilsen

En kald øl frister kanskje nå i varmen, men om ungene dine er med så bør du la være. Du trenger nemlig å være kald og klar i hodet når du til enhver tid skal ha øynene på ungene, og alkohol hjelper IKKE når sola steiker.

Kommuniser

Om dere er flere voksne sammen med barna, er det også svært viktig at dere kommuniserer med hverandre. Om du må vende oppmerksomheten bort en liten stund, så si klart fra om dette til en av de andre voksne sånn at han eller hun kan kikke etter barna i mellomtiden. Ulykker skjer ofte når «alle» tror at «noen» har ansvaret, uten at dette er klart definert. Snakk med hverandre og gi hverandre klare beskjeder, så kan mye unngås!

Badevettregler for barn

Snakk om dem. Memorer dem. Skriv dem opp, tegn dem og heng dem på barneromsveggen, og ha dem med i bilen for gjennomgang om nødvendig. Dette kan vise seg å være svært viktig!

  • Bruk redningsvest
  • Lær deg å svømme
  • Bad aldri alene
  • Dytt ikke andre i vannet
  • Dukk aldri noen under vann
  • Stup ikke uten å vite hvor dypt det er
  • Svøm langs land og ikke under brygger og stupebrett
  • Blir du kald eller uvel når du bader – gå på land
  • Rop om hjelp bare dersom du er i fare, aldri ellers

Kilde: Eliasklubben

Har du flere tips? Del dem gjerne i kommentarfeltet!!Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *