Kom inn i dagsrytmen!

I mange måneder har du kanskje gått hjemme med babyen din og kost deg. Husarbeidet har vært nedprioritert, måltidene har vært litt på halv tolv og babyen har hatt det helt fint med bare morsmelk eller flaske. Sånn skal det også være – det er viktig å ta det med ro den første tiden etter at man har satt en ny verdensborger til verden! Men Eva var ikke så lenge i Paradis, og en vakker dag våkner du og forstår at babyen din ikke er noen baby lenger. Hun er ei lita jente, med økende behov for stimulans og aktiviteter, hun har behov for et rent rent gulv å krabbe på, hun trenger stadig mer næring i en fast måltidsrytme, og ikke minst trenger hun en mor som ikke er overveldet av kaos. Det er på tide å komme inn i en dagsrytme.

Viktige rutiner

Antagelig har du allerede en slags form for rutine på ting, om du er bevisst på det eller ei. Og barnet ditt, litt avhengig av alder, har sannsynligvis også visse intervaller mellom måltider og soveperioder. Innimellom dette er det også andre behov som må dekkes, og det kan fort bli kaotisk. Men med en god plan vet du hvor du har åpning for husarbeid, egenpleie, hobbyer og kjærestetid, og en fast rutine vil også gjøre hverdagen mye mer oversiktlig for alle som er involvert.

Det er nemlig en kjent faktor at barn trenger rutiner for å trives best mulig i hverdagen sin. Det at det samme skjer hver dag i noenlunde lik rekkefølge, gir trygghet og stabilitet. Dette gjør at ungen heller kan bruke energien sin på andre ting enn å forsøke å orientere seg i kaoset (tenk bare på hvor ufattelig sliten du ville bli av å kjøre bil hvis trafikklysene endret rekkefølge hele tida!), og det samme gjelder deg. Hvis du allerede vet at tiden for å lese den boka du gjerne vil lese er etter middag når far har kommet hjem, så blir det lettere for deg å bruke barnets formiddagslur på å vaske badet. Omvendt blir det lettere å stresse ned med husarbeidet hvis du vet at du allerede har gjort det du skulle akkurat i dag, og at en ny husarbeidstime kommer før lunch i morgen.

Ta utgangspunkt i tingenes tilstand

Ikke minst sørger en god plan for at du faktisk får gjort det du skal. Livet vårt er fullt av sorte tidshull, hvor minutter, timer og avogtil hele dager bare på mystisk sett blir borte for aldri siden å bli sett igjen. TV, internet og telefon har alle sin logiske plass i tilværelsen, men de gjør seg best i små doser på kurante tidspunkt om dagen. Hvis du er hjemme med barn, har du uansett tusen andre ting å gjøre som danker ut Days of Our Lives tvert!

Et godt sted å begynne, er å ta utgangspunkt i hvordan tingenes tilstand er nå. Skriv ned på et ark klokkeslettene for når barnet ditt sover og spiser, og bygg dagen din rundt det. Gjør en vurdering på om det er viktig å samkjøre måltidene så godt det lar seg gjøre, og før eventuelt på dine måltider på de samme klokkeslettene. Da har du samtidig sørget for å få i deg mat med jevne mellomrom, noe som kanskje kan være lett å glemme i farta.

En boble bare for deg?

Innimellom soving og spising er det lurt å få gjort i alle fall litt husarbeid i løpet av en dag. Det ideelle er å få gjort unna alt vedlikehold før 11 om formiddagen, slik at resten av dagen går mest mulig på skinner. Dette innebefatter blant annet en ryddig kjøkkenbenk, en tom vaskemaskin og en opphengt / ferdigryddet klesvask. Huset bør også være ryddig, sånn at du ikke går på snørra i utide. Dette høres kanskje mye ut, men etterhvert som du blir mer dreven og etterhvert som det faktisk ikke er så mye å rydde lenger, vil det gå ganske kjapt. Da får du tid til å gå litt mer i dybden, som gulvvask og så videre.

Du bør også sette av litt tid til deg selv, en liten åpning hvor du står fritt til å gjøre noe du har lyst til og hente nye krefter. Kanskje det dukker opp en liten boble du kan kalle din egen rett før du skal lage middag? Eller hva med en halvtimes tid for deg selv i badekaret rett før leggetid?

Det er sikkert like mange dagsrytmer som det er hjemmemammaer rundt om i verden, og ikke en familie er helt lik. Her har du likevel et eksempel for å komme i gang med din egen briljante plan:

Dagsrytme for mor med datter på 9 måneder:

09:00 Oppvåkning og frokostpupp

10:00 Alle er ferdig stelt. Most frukt til barnet, og brødskiver til mor.

10:30 Klesvask, oppvask, rydding og vasking. Barnet leker.

11:30 Første høneblund

12:00 Lunch. Pupp og grøt til barnet, og salat til mor.

12:30 Lek og formingsaktiviteter, turer etc.

15:00 Barnet får sin andre lur, mens mor får en liten halvtime for seg selv.

15:30 Mor begynner på middagen. Barnet får pupp når hun våkner.

16:00 Middag, etterfulgt av oppvask og rydding av kjøkkenet.

17:00 Slappe av med pappa, eventuelt rom til trening etc.

19:00 Kveldsmat, bading og legging av barn.

20:00 Voksentid

22:00 Rydde, planlegge / gjøre klar til neste dag, og sove selv

Hvis du vil, kan du laste ned et gratis skjema for dagsrytmen din her.

Lykke til!Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *