10 tips for å overleve sommervarmen

Sola skinner over hele værkartet, celsiusene når stadig nye høyder og svetten hagler vannrett bare du tenker på å reise deg for å hente isvannet i kjøleskapet. Kanskje du er blant dem som synes dette ble litt i overkant mye sommer på en gang, og i grunnen begynner å lengte etter kjøligere tider? Store og små trenger å ta sine forholdsregler når sola er på sitt sterkeste, selv her oppe i nord. Her har vi samlet en del tips for å gjøre sommervarmen litt enklere å takle.

1. Skalk alle luker

I allefall for sola! Store deler av husvarmen kommer nemlig inn gjennom vinduet, så det beste du kan gjøre på dager som i dag er å slippe persiennene frie og trekke for gardinene. Helst burde de være av solid stoff og være så lyse som mulig – mørke farger suger nemlig til seg varme som en svamp i et badebasseng, og det siste du vil akkurat nå er å varme opp stua med solarkraft. Men så fort sola har gått ned og det begynner å kjøle seg ned ute, bør du trekke dem fra igjen så du kan slippe ut litt varm luft.

2. Skru av alle varmekilder

Står TV på akkurat nå? Gå bort og kjenn på den. Varm, ikke sant? Skru den av med en gang, du trenger ikke å varme opp stua mer enn du må akkurat nå. Det samme gjelder i grunnen PCen, så dersom du ikke har mulighet til å ta den med ut på verandaen bør du vurdere å skru av denne også (når du er ferdig med å lese dette, så klart!). Og ja, det ER faktisk mulig å klare seg uten en eneste skjerm!

Lyspærer er også ganske varme, og nå som det er så lyst så bør du ikke sløse med strøm uansett. Ta deg en runde og sjekk at alt er slått av, så kanskje du går en svalere kveld i møte.

3. Juks med middagen

Noen ganger er det helt OK å jukse. En hentepizza i ny og ne skader ikke, og på ekstra varme dager er det godt å la noen andre varme opp kjøkkenet sitt isteden. Eventuelt kan det være en god idé å satse på grillmat og friske salater på dager som dette.

4. Sørg for nok drikke

Pass også på at alle får i seg nok væske i løpet av dagen! Nå som det er så varmt, svetter vi mye – også småbarn og babyer trenger litt ekstra nå. Om du ammer, så kan det være lurt å tilby puppen litt oftere og heller gi litt hyppigere måltider. Den første melken som kommer er nemlig vandig og tørsteslukkende, mens selve «maten» kommer senere. Om det blir veldig klamt med all hudkontakten, så kan du legge en gasklut mellom deg og babyen (dette gjelder også hvis du bærer barnet i sjal eller lignende).

Vann er en selvfølge for større barn (og voksne), og putter du isbiter oppi så holder det seg kaldt. Hvis du vil gjøre noe ekstra spennende ut av det for barna, så kan dere legge et lite bær eller en liten fruktbit oppi isformene før det fryser til biter. Sitron- og agurkskiver frisker også godt opp vannet, eller dere kan være litt mer kreative og lage dere noen kjempegode smoothier for å sikre både væsketilførsel og næringsopptak. Gode oppskrifter finner du her.

5. Kjøl dere ned med et bad

Utendørs bading er herlig når sola steiker, så dersom du har et lite badebasseng av den oppblåsbare typen tilgjengelig, så er det ingenting å vente på. Smør barna med solkrem, sett opp en liten parasoll og dere kan ha det morsomt og avkjølende lenge. Hva med å servere issmoothier ved bassengkanten som en ekstra liten forfriskning?

På stranda kan det være smart å gardere seg litt ekstra. Sand blir nemlig usannsynlig varm etter noen timer i solsteiken, så ta med en bøtte og tøm en vannsirkel rundt der barna skal sitte, og lag en sti ned mot vannet også. Pass på både at barna har skygge tilgjengelig og at de ikke blir for kalde i vannet (blå lepper er som regel et godt pausesignal!), og alt er vel.

6. Innendørs bading

Er du gravid eller har små barn som verken gidder å sitte stille eller klarer seg selv i vannet, kan det være fint å bade innendørs isteden. Da slipper du å dø av heteslag mens du løper etter barna dine for å forhindre store og små katastrofer. Et kaldt badebasseng i en nedkjølt svømmehall høres ikke så dumt ut akkurat nå, ikke sant? Alt du trenger er en bikini eller badedrakt til deg selv, en svømmebleie til poden (det får du kjøpt på kolonialen eller i svømmehallen) litt såpe og et par håndklær, og dere er klar for nedkjøling.

7. Shopping

En vanligvis stressende og varm aktivitet kan faktisk være redningen på de varmeste dagene. Handlesenter har nemlig en helt genial ting som heter Aircondition gående i hele åpningstida, og det betyr at det finnes håp 6 dager i uka. Du trenger ikke kjøpe så mye en gang. Kanskje bare noe kaldt å drikke ville gjort seg?

8. Bli tatt av vinden

Et absolutt must er en god vifte, i alle fall på soverommet. Elkjøp har et greit utvalg av vifter for forskjellige behov, og det samme har MPX dersom du har tid til å vente på postgangen (og samtidig vil støtte Hjemmemamma.com). Sett opp alle vinduer før leggetid sånn at du får luftet godt ut, sett på vifta og du får et så avkjølt soverom som overhodet mulig.

9. Bruk fryseren for det den er verdt

Hvis det er så ekstremt varmt at du ser at det begynner å gå på helsa løs, kan du legge bleier, tepper og klær i fryseren for litt ekstra avkjøling på de varmeste dagene. Men vær litt påpasselig så veslemors bleie ikke blir FOR kald, for det siste hun trenger nå er en urinveisinfeksjon.

10. Lag deres egen iskrem

Kjøpeis er vel og bra innimellom, men et sukkerrush er vel kanskje ikke helt det noen av dere trenger når heteslagene truer med å slå ned hvert sekund. Derfor bør du lage en sunnere versjon hjemme. Lag en smoothie, hell den i en isform og putt i fryseren, så barna kan spise iskald saftis så mye de lyster, styre unna blodsukkerstigning og samtidig få i seg både væske og næring. Kanskje tilogmed de kan lage isen helt selv, eller komponere sin egen favoritt? Da har du jo i såfall klart å tilføre dem litt sunn matglede i samme slengen!Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *