Å jobbe rundt barn

Det å være hjemmearbeidende samtidig som man har full omsorg for sine barn hele dagen kan være en utfordring. Vi er jo vant til å tenke at en arbeidsdag går fra 8 til 16, med kanskje en halvtimes pause til mat midt inni, og nå befinner vi oss i en verden hvor ingenting henger sammen, det meste er spontant og enda mer er uforutsigbart. Det er ikke lenger sånn at du har en viss mengde ting du må gjøre i en stabel foran deg på en pult. Det må stikkes innimellom bleieskift, fola blakken og middagslaging, og det kan være ganske frusterende å forsøke å sjonglere alt sammen sånn at ungene er ivaretatt samtidig som du faktisk får gjort noe annet fornuftig. Her har du noen tips som kanskje kan hjelpe deg litt!

En laptop er gull verdt

Om du jobber på internet eller med det skrevne ord, er en laptop rett og slett uunnværlig. Da kan du nemlig jobbe akkurat der ungene dine fant ut at de ville være akkurat nå – du kan sitte i stua, du kan sitte på soverommet mens du venter på at de skal sovne, eller du kan sitte på verandaen mens de leker i hagen. Ungene kan se deg hele tiden og du kan se dem, samtidig som de får uforstyrret fri lek og du kan få jobbe litt innimellom henvendelsene.

En laptop gjør deg også mer fleksibel. Den gjør at du kan dra på den helgeturen sammen med din søsters familie uten at du behøver å stenge nettbutikken eller være utilgjengelig for klienter eller kunder. Klart det er kjipt å jobbe seg gjennom en familietur, og det er heller ikke poenget, men det skader ikke å kunne sjekke status på mail, ordrer, kommentarer i bloggen eller hva du nå behøver å holde en oversikt over.

Familie er fint

Selv om du er hjemmemamma (eller kanskje nettopp fordi) er det viktig at ungene dine treffer andre mennesker fra tid til annen. Derfor kan du med fordel la besteforeldre, tanter, onkler, kusiner, fettere og hva du nå har få låne ungene dine litt – kanskje til og med mens du selv er hjemme sammen med dem, eller blir med dit de skal. Ungene får sosial stimulans fordi de må forholde seg til forskjellige mennesker, og familiebåndene styrkes samtidig som du får unna litt arbeid.

Arbeid er en lek

Litt avhengig av alder og temperament kan ungene dine gjerne få være med på jobben også. Om du syr eller gjør håndarbeid av noe slag, så kan gjerne de håpefulle få sitt eget syskrin, garnnøste eller tegnesaker sånn at dere faktisk kan arbeide sammen. Større unger kan få litt mer konkrete oppgaver som i tillegg utløser en liten lommepengelønning, og det kan være veldig artig å hjelpe mamma med å klistre klistremerker på brev og legge dem i postkassa selv!

Eller hva med å la dem få sin egen lille pult inne på kontoret ditt, fullt av spennende formingsmateriell, og «voksensaker» som de kan leke med så mye de vil? Ikke bare gir det dem glede her og nå, men det bygger også opp en forventning om at arbeid skal være en morsom aktivitet til senere. Hvilket utgangspunkt for lekselesing!

Planlegging er viktig

Det siste du vil er at ungene skal hate at du jobber hjemmefra. Derfor er det veldig viktig at du ikke glemmer avtaler, bursdager og slike ting. En kalender vil gjøre jobben, og sørg for at du skriver ned alt ungene dine mener er viktig. Hvis du har mye å gjøre på jobben, bør du også ta deg tid til å legge inn noen «bobler» bare for ungene dine, noe små pauser hvor du bare er deres og ingen andre sin. Sannsynligvis er du hjemmeværende mest for ungenes skyld, ikke sant? Ikke gå så opp i jobben at du glemmer dem.

Gi dine kunder fakta

Veldig mange hjemmemammaer jobber med ting som er direkte relatert til barneomsorg og andre foreldre. Derfor er det også rimelig å anta at de vil forstå hva du snakker om, så du kan med fordel skrive ungene dine inn i betingelsene. Si at fordi dette er en hjemmejobb og du har små barn så vil alt arbeid gjøres innimellom barnestell og matlaging, og be om forståelse for at telefoner kanskje ikke alltid kan besvares der og da. Mail, derimot, gir alle mer fleksibilitet, og sannsynligvis vil alle forstå dette. I «foreldrebransjen» vil det til og med antagelig oppfattes som et pluss i margen at du setter ungene først.

Finn en daglig rutine

Ikke bare gir det deg en slags oversikt når du skal planlegge hva du bør gjøre når, men det vil også sikre at ungene dine får en viss stabilitet og ramme rundt hverdagen sin. Hvis mamma gjør det samme i omtrent den samme rekkefølgen hver dag, så vil de snart skjønne når du er tilgjengelig for lek og når du trenger å være litt for deg selv. Dette kan forebygge ganske mye masing (som gjerne oppstår når de er litt usikre på hvor de har deg og hva som skal skje) og konflikter som kommer som en følge av dette. Selvsagt skal du være fleksibel – om ungen din blør neseblod klokka ti på tolv er det kanskje ikke så innmari lurt å oppgradere koder ti minutter seinere, og det hender jo også at du trenger å være på helsestasjonen og lignende isteden, men du forstår sikkert den generelle ideen.

Deleger husarbeidet

Husarbeid kan også være en utfordring når man både jobber og tar vare på unger samtidig. Men du kan multitaske! Små barn elsker å være med på ting, og selv om det kanskje tar litt ekstra tid når din håpefulle skal legge en og en sokk inn i vaskemaskinen, så gjør dere det i det minste sammen og hun har det kjempegøy! Etterhvert som ungene blir større har du jo også gitt dem både tid og mulighet til å kunne utføre sånne ting på egenhånd, noe både du og fremtidige ektefeller vil være deg evig takknemlig for.

Tilpass deg

Men det viktigste er kanskje ikke hva du gjør med ungene dine. Det viktigste er hva du gjør med deg. De dagene hvor du kunne jobbe i ro og mak og krysse pent av etter hver linje på lista er antagelig over, og du er bare nødt til å tilpasse deg andre arbeidsforhold. Derfor må du justere både holdninger og forventninger til denne nye situasjonen. Du må være forberedt på å måtte forlate artikkelen du skriver på midt i en setning fordi datteren din ikke ville sove alene likevel, og du må lære deg kunsten å gå inn og ut av jobben uten å måtte bruke så mye tid på å omstille deg fra det ene til det andre.

Det er slitsomt. Det er krevende.

Men det vil antagelig være verdt det likevel den dagen du kan konstatere at du har klart å bygge deg opp din egen inntekt, samtidig som du oppdro ungene dine på den måten du ønsket å oppdra dem på.

Kilde:

WAHM.com>Working Around Children: Managment Tips for HomeBiz Moms7 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *