Tre billige måter å pusse messing på

Da skriver vi desember, og det er vel ikke få av oss som i disse dager gnikker og gnur og pusser og shiner det vi kommer over av lysestaker og lignende innretninger. I dag har jeg hentet julepynten ned fra loftet, og pakket frem mine ikke-lenger-så-blanke messingsaker, og jeg ble nysgjerrig på hvilke av kjerringrådene som virker best mot slikt.

Så jeg skred til verket, tok fotoapparatet med meg på ferden, og knipset og testet. Her er to upussede lysestaker ved siden av hverandre, bare for å ha dokumentert at de ser omtrent like ut i utgangspunktet.

002 253x300 Tre billige måter å pusse messing på

Den første lysestaken la jeg i en bolle dekket med aluminiumsfolie og fylt med 50 gram natron og ca 1 liter kokende vann. Jeg lot den ligge lenge nok til å rydde kjøkkenet litt og spise resten av middagen, før jeg tok den opp og tørket av den. Da så den sånn ut:

008 289x300 Tre billige måter å pusse messing på

Den andre lysestaken fikk rett og slett en omgang ketsjup. Jepp, du leste riktig – jeg klinte den inn med ketsjup akkurat som jeg ville gjort med vanlig messingpuss. Deretter skylte jeg den av i kaldt vann og tørket den.

Før:

009 271x300 Tre billige måter å pusse messing på

…og etter:

012 216x300 Tre billige måter å pusse messing på

Den tredje lille elendigheten min er en litt annen type, men jeg har sammenlignet allikevel:

014 287x300 Tre billige måter å pusse messing på

Denne la jeg i en halv oppvaskkum med varmt vann, fire små spruter zalo og 2.5 dl eddik (7%). Der lå den i ca ti minutter før jeg tørket av den.

016 Tre billige måter å pusse messing på

For sikkerhets skyld pusset jeg også en tilsvarende lysestake i ordinær messing/kobberpuss. Det er den lille du ser til høyre i dette bildet. Tro det eller ei.

018 290x300 Tre billige måter å pusse messing på

De andre er henholdsvis (bak fra venstre mot høyre) natronstaken, ketsjupstaken og den upussede, og med zalostaken og messingpusstaken foran.

Konklusjonen av dette er at hjemmelaget messingpuss virker like godt som den dyre man kjøper i butikken. Jeg vet ikke nøyaktig hvor mye jeg betalte for denne da jeg kjøpte den, men jeg antar at den posen med natron eller lille spruten med ketsjup antagelig ikke kommer i nærheten av den summen.

Når jeg nå sitter og ser på resultatet i levende live, vil jeg faktisk kåre ketsjupstaken til testens desiderte vinner. Tipset er forresten hentet fra The Cleaning Bible som er skrevet av Kim og Aggie fra TV-programmet Ekstrem rengjøring.

Ennå har jeg igjen sammenligningslysestaken og jeg har også et tips til jeg skal teste, men det får jeg ikke gjort på et par dager. Må nemlig i butikken først – men stay tuned! icon smile Tre billige måter å pusse messing på

 Tre billige måter å pusse messing på

Om Nienna

har skrevet 266 innlegg på denne bloggen..

Nienna er utdannet førskolelærer, og levende opptatt av barns oppvekstvilkår og behov for en levende natur. Hun var selv hjemme med barn i tre år. Nå skriver hun masteroppgave og blogger på sin grønne bokblogg: According to Nienna. Følg henne gjerne videre der!

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Tre billige måter å pusse messing på”

  1. [...] jeg et aldri så lite eksperiment med forskjellige pusseteknikker. Du kan lese om det og se bilder her og [...]

Leave a Reply

CommentLuv badge