Tradisjonsrike dager: Sankthansaften

Kulturformidling er en viktig del av barneoppdragelsen. For å forstå vår kultur og våre tradisjoner, er det nemlig bra å ha litt bakgrunnskunnskap om disse skikkene – og det kan jo være spennende både for foreldre og barn å forske litt på dette sammen!

Nå lager Hjemmemamma.com derfor en hel artikkelserie om våre tradisjonsrike dager, og først ut er:

Sankthansaften

(23. juni)

I riktig gamle dager, før kristendommen krysset landegrensa og bestemte seg for å bli, feiret man sommersolhverv eller solsnu på denne dagen. Sankthans er nemlig lagt til den gamle midtsommernatten, hvor sola var på sitt aller, aller sterkeste før den igjen begynte å trekke seg tilbake for å gi plass til høsten. Nettopp derfor har den blitt feiret med ild for å symbolisere solen, og den åkeren som ble lyst opp av et slikt «solbål» ble ekstra fruktbar. Mange steder har det også vært skikk og bruk å lage blomsterkranser for å feire og takke for markens grøde.

Siden denne natten er årets korteste (og dagen derpå, selve St.Hans, er dagens lengste!) har midtsommernatten blitt regnet for magisk. Man trodde lenge at heksene dro til Bloksberg på sankthansaften, og at Djevelen selv steg opp for å holde spottegudstjenester i kirken. Derfor ble det også yderst viktig for menneskene å beskytte seg på alle tenkelige måter. I Danmark brente man for eksempel papirdukker som skulle symbolisere hekser på bålet, og bålene ble tent norden rundt for å beskytte mot onde ånder som herjet rundt denne natta. Sankthansbålet skulle helst tennes med «ny ild», som ble laget ved å gni to pinner mot hverandre.

Siden dette var en magisk og fruktbar natt, kunne unge jenter få vite hvem de skulle gifte seg med på mystisk vis. Hvis hun bare plukket 7 eller 9 forskjellige blomster og la dem under puta si, så ville hun nemlig drømme om sin fremtidig utkårede! Faktisk var både urter og vann ekstra magiske og virkningsfulle nå, slik at man både kunne helbrede og spå om fremtiden om man hadde evner for slikt.

Enkelte steder i landet var det også vanlig med «jonsokbryllup» ved sankthans. Da ble et pike- og et guttebarn kledd opp som til bryllup, og «liksom-viet» for å symbolisere fruktbarheten. Og en kvinne med blomsterkrans kunne vekke åkeren slik at den ville få god avkastning om høsten, om hun gikk rundt på den og sang den riktige sangen.

Når så Norge og Europa ble kristnet, fikk sankthansaften det navnet vi kjenner den for i dag. Døperen Johannes skulle feires, og siden han etter sigende kom for å bane vei for Kristus, ble altså hans dag lagt nøyaktig 6 måneder før julaften. Det kan kanskje se ganske rart ut for barna at det heter St. Hansaften når det faktisk ikke finnes noen bibelsk skikkelse ved navn Hans, men forklaringen er at dette er en forkortelse for Johannes. Ellers er jo denne kvelden også kjent som Jonsok, som kommer av det gamle Jonsvake (altså at man våker over Jon – også en forkortelse).

Hvordan du forbereder og feirer denne dagen med barnet ditt, kommer veldig an på hvilken retning du velger å gå. Her finner du noen mulige måter å gjøre det på:

For den religiøse mammaen:

Er du kristen eller vil tilføre dine barn bibelhistorie av andre årsaker, kan dette være et godt tidspunkt å lese en barnebibel sammen med barna på – og da først og fremst fokusere på døperen Johannes, som jo er hovedpersonen på denne kristne høytidsdagen. Bokkilden har en rekke forskjellige alternativer å velge mellom når det gjelder barnebibler, med alt fra Babyens første bibel for de helt minste, til den mer avanserte Barnas bibel på vers og rim med CDrom for PC og Mac for eldre barn.

For den botaniske mammaen:

Dersom du er av den mer botanisk innrettede sorten, kan det være at du heller vil fokusere på naturaspektet rundt midtsommernatten. Det kan jo kanskje være både morsomt og fint og lage blomsterkranser og pynte barnerommet med hjemmelagde blomsterdekorasjoner for anledningen? Store barn kan studere forskjellen på blomstene og kanskje male, tegne eller fotografere dem, mens små barn kan ha nok med å kjenne på, lukte på – og kanskje spise på en sukkertoppkløver. Kan dere for eksempel finne navnet på 7 forskjellige blomster? For en liten villmarksspeider kan det også være morsomt å forsøke å lage ild med to pinner, slik de gjorde i gamle dager. Bare pass på at dette foregår i sikre former – du vil IKKE være skyld i verken brannskader eller skogbranner! Hjemmemamma.com anbefaler spesielt bøkene Rundt i naturen 1 og Rundt i naturen 2 for botaniske mammaer som er opptatt av å lære barna sine om naturen. Disse bøkene er nemlig pensumbøker på førskolelærerutdannelsen!

For den astronomiske mammaen:

Den astronomisk interesserte mammaen vil kanskje sette stor pris på en anledning til å lære sitt barn om årstider, solas gang og kanskje tilogmed knytte litt astronomi inn i helheten. Da kan i så fall Sola av Eirik Newth være et godt sted å begynne, i alle fall dersom barnet er ganske stort. Samtidig kan du jo også sørge for å lære barnet litt om solvett! For de minste barna kan det være fint å studere forskjellen mellom sol og skygge eller se hva som skjer hvis du henger opp en fin krystall i et solrikt vindu, mens det for de større barna kan være morsomt å bygge et aldri så lite planetarium i en skoeske.



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *