Tradisjonsrike dager: Farsdag

Kulturformidling er en viktig del av barneoppdragelsen. For å forstå vår kultur og våre tradisjoner, er det nemlig bra å ha litt bakgrunnskunnskap om disse skikkene – og det kan jo være spennende både for foreldre og barn å forske litt på dette sammen!

Hjemmemamma.com lager derfor en hel artikkelserie om våre tradisjonsrike dager, og denne gangen handler det om:

Farsdag

(andre søndag i november)

Farsdagsfeiringen stammer opprinnelig fra USA, og ble «oppfunnet» da en datter begynte å tenke på sin far på morsdagen i 1909. Farens navn var William Smart, og han oppdro selv sine 6 barn da hans kone døde fra dem – en bragd man får si fortjener en liten oppmerksomhet, spesielt på den tiden! Farsdagen ble lagt til juni siden det var da Smart hadde bursdag, men her i Norge feirer vi den altså den andre søndagen i november.

Det er mange måter å feire denne dagen på. Tidligere var det vanlig at barna lagde små gaver eller tegninger på skolen eller i barnehagen noen dager før farsdag, men etterhvert som nye familieformer vokste frem har mange begynt å avvikle denne tradisjonen av frykt for å sette noen barn utenfor fellesskapet.

Men mange steder lever farsdagen i beste velgående. Den vanligste skikken er å la barna tegne eller male kort til pappaen sin, hvor de kanskje også skriver noen ord (kanskje med litt mammahjelp) om hvor stor pris de setter på ham. Mange baker en kake og serverer den på senga om morgenen før pappa har stått opp, og for andre igjen er det en god frokost som er tradisjonen – hovedsaken er at far skal tas godt vare på denne dagen.

Her har du noen flere forslag som pappaen kanskje vil sette pris på:

  • La ham sove så lenge han vil
  • Masser ryggen hans
  • Frigjør tid for ham, så han kan se en film, dra på fotballkamp eller gjøre noe annet han har lyst til å gjøre
  • Lage en minnebok med bilder og små historier om pappa og ungene
  • Skriv et fint dikt til ham (supert for litt større barn som har begynt å leke seg litt med språklydene!)
  • Gi ham en krukke med «tjenestelapper» på – når han for eksempel trekker «Oppvaskfri-lappen», må barna bare la ham få lov til å slippe. Du også!
  • Pynt en bilderamme sammen med barna, og la dem få velge et fint bilde av pappa og dem sammen – kanskje han kan ha det med seg på jobb?
  • La barna tegne tegninger av ting de har gjort sammen, eller ting de setter pris på ved ham
  • Lag yndlingsmiddagen hans sammen med ungene, dekk på med finservicet og tenn stearinlys

Har du andre forslag til hvordan man kan feire farsdag? Del dem gjerne i kommentarfeltet under!



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *