Spar penger på å lage desserten selv

Spar penger på å lage desserten selv

Er mamma til ei lita tulle på 10 mnd og for henne som for oss voksne så er det litt godt med litt ekstra kos etter maten, altså dessert. Dette kan man få kjøpt i butikken av ulike varanter, forskjellige merker og smaker. Jeg er vel den første til å skrive under på at jeg har kjøpt en del. Det var jo så morsomt også i starten med disse bittesmå små boksene, og prisen den virket jo heller ikke så fryktelig avskrekkende, ca 10 – 13 kr. MEN, ti kroner her og ti kroner der, det blir en del det til slutt, og barna skal jo gjerne ha i seg 5 om dagen dem også, akkurat som alle oss andre. Nå lager jeg konsekvent dessertene til lillemor selv, fordelen med det utenom pengesparingen er at da vet du nøyaktig hva det er ungen din får i seg, enten du handler økologiskt eller ikke.  Disse dessertene kan fryses ned porsjonsvis, bare pass på at du ikke fyller hele boksen full, da væske ekspanderer når det blir fryst. Selv tar jeg opp en porsjon fryst dessert på morningen som jeg lar tine i kjøleskapet, som da er klar når det er middagstid for jenta mi.

Vel, min lillemor elsker disse dessertene og jeg håper barna deres vil gjøre det samme også. Passer for omtrent 6 – 12 mnd.

Eplemos ca 10 dl.

1 kg epler (helst søte, da blir ikke smaken så sur)
1-2 dl vann

Vask og skrell eplene og fjern frøhuset. Kutt eplene i biter og kok dem til du selv føler dem er møre. Når dem er ferdige så moser du eplene enten med potetstamper, sil, kjøkkenmaskin, det du måtte ha tilgjengelig. Avkjøl og fordel porsjonsvis. Litt kanel gjør susen, men pass på at du ikke har for mye oppi. Det er så vidt jeg har oppi noe, da kanel gir fort smak

Variasjon 1:

1 kg epler (søte)
1-2 dl vann
3 bananer

Gjør slik som oppskrift nr 1 men ha i bananene til slutt, disse behøver ikke å kokes.
Bananer er veldig klissete når de blir most, så det kan hende blandingen faktisk blir litt mer flytende enn når det bare er eplemos. Du kan da f.eks velge å ha oppi litt grøtblanding for å tykne ut desserten, men ikke for mye, da vil det ikke være en dessert, men som et måltid i seg selv. Til slutt har man oppi litt kanel her også, smak og behag.

Variasjon 2:

Gjøre som i oppskrift 1 og variasjon 1, men tilsett grønne stenfrie druer. Jeg skreller da skallet av druene (selv om disse også moses). Jeg velger grønne druer bevisst fordi disse er de søteste og gir en søtere smak enn de røde druene. Druer inneholder også mye vann, faktisk 80% av druene er vann, så husk det at jo mer druer du tilsetter, des mer flytende vil dessertblandingen bli.

Dette er utrolig enkelt å lage og det smaker utrolig godt selv for voksne. Du sparer så mye på å lage dette selv, samt at da har du oversikten over hva barnet får i seg.

Flere desserter og liknende kommer siden, i mellomtiden kos dere med de minste og husk å ha god stemning rundt alle måltidene, det er med på å skape gode verdier for barnet til å ha med seg senere i livet.

OBS OBS!! En liten oppdatering i dag 3 juli 2011.
Jeg har skrevet over at å ha oppi kanel gjør desserten god, men i Foreldre & Barn opplyses det nederst på side 35 at kanel kan være farlig! Mattilsynes gikk i fjor ut og frarådet daglig bruk av kanel i for eksempel grøt til barn under to år, da kanel inneholder stoffet kumarin, som kan skade leveren. Det står også at mengden kanel bør begrenses for alle barn, og selv voksne bør ikke få i seg mer enn halv teskje kanel om dagen!

Photo by Rotfuchsin

Om Toril


Toril er navnet, og jeg er verdens stolteste mamma til ei aktiv lita jente. Er i utviklingsfasen med å starte opp for meg selv, forhåpentligvis min fremtidige drømmejobb!1 thought on “Spar penger på å lage desserten selv”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge