Slik velger du riktige leker

Så der står du altså, fortapt midt i lekebutikken. Alle dine intensjoner om å gå raskt inn og raskt ut drukner fullstendig i alle hyllene fylt til randen av store leker, små leker, harde leker og myke leker, og du prøver å ikke se like forvirret ut som du føler deg. Hva i all verden skal du egentlig velge? Her har du noen retningslinjer.

Tenk helse og sikkerhet

Sett alltid sikkerheten i forsetet. Vær helt sikker på at det ikke finnes noen smådeler som kan løsne i et ubevoktet øyeblikk, og sørg for at lekene ikke inneholder ftalater. Disse er nemlig forbudt ved lov, men det hender likevel at de dukker opp fra tid til annen. Pass også på at det ikke finnes lange tråder eller lignende som potensielt kan kvele barnet hvis hun får dem rundt halsen! Det er heller ikke dumt om leken er lett å holde ren, siden du nesten må regne med at den vil bli forsøkt spist dersom du har små barn.

Stimuler til utvikling

For å være mest mulig stimulerende, bør en leke være i hva man kaller «neste utviklingsnivå». Det vil si at den bør inspirere til fremskritt, uten å være fullstendig ute av rekkevidde for den lille skatten din. For eksempel kan det være lurt med en stor ball til ei lita frøken som nettopp er i ferd med å lære seg å krabbe, fordi den bokstavelig talt vil gi henne noe å strekke seg etter. En litt høy leke som krever at man reiser seg opp, vil være midt i blinken dersom poden er opptatt med å lære seg å stå, og så videre. En frisk unge vil nemlig aktivt søke det han trenger for å utvikle seg, og lekene du tilbyr ham bør være så stimulerende som mulig uten å være for vanskelige – da vil han miste motivasjonen.

Hvis du er usikker på hva neste steg i utviklingen er, så bør du sjekke en god fagbok før du begir deg ut på den store shoppingrunden. Småbarnas kroppslige verden av Anne Berg kan for eksempel være et godt sted å starte hva den fysiske utviklingen angår.

Tilby barnet allsidige leker

En barbiedukke er, og vil alltid være, en barbiedukke. Men en trekloss kan være et hus, en bil, en båt – ja, nesten hva som helst! «Stasjonære» leker er i mange tilfeller vel og bra, men barnets fantasi og kreativitet trenger også å stimuleres. Da lønner det seg mange ganger å velge noe som ikke egentlig ser ut som noe bestemt, men som bare er. Barnet ditt vil helt sikkert klare å finne ut hva det er for noe fantastisk, men hun trenger å få muligheten. Og hva med å kjøpe litt modelleringsleire eller snekkerutstyr i barnestørrelse når du først er i gang?

Tenk helhetlig

Ta deg også en kikk på lekehaugen som helhet, og tenk litt over hva som stimulerer hva. Er lekene av forskjellig struktur og hardhet, slik at de kjennes forskjellige ut? Er det sterke, klare farger på noen av dem, slik at de stimulerer synssansen? Hva med hørsel, er det noen som lager lyder? Noen for finmotorikk (små bevegelser med hender og fingre) og noen for grovmotorikk (store bevegelser med armer og bein)? Har han noe å bryne hjernen og sin logiske sans på? Det er ikke meningen at han skal ha tusen millioner leker, men han bør ha litt av hvert for å kunne utvikle forskjellige sider av seg selv.

Tenk ergonomisk

Noen leker må brukes med visse forbehold, fordi de kan være for belastende for en liten kropp som ennå ikke er helt ferdig med å utvikle seg. Et godt eksempel er de såkalte gåstolene, hvor barnet settes oppi en stol med hjul på og hvor hensikten er at de skal «gå». Sånne leker er helt OK i små og korte perioder en sjelden gang, men det er ikke å anbefale at man bruker dem regelmessig før barnet selv er i stand til å gå for egen maskin.

Dette er det to grunner til: for det første betyr en sånn stol at barnet faktisk må sitte på rumpa. Dersom barnet ikke er istand til å sette seg opp selv, er heller ikke ryggen sterk nok til å kunne bære vekta riktig, og dette kan potensielt bety ryggproblemer senere. En annen ting er at slike hjelpemidler faktisk viser seg å virke mot sin hensikt. I en irsk undersøkelse fant man nemlig at bruk av gåstoler faktisk hemmer barna i sin naturlige utvikling. Stolbrukerne begynte nemlig å krabbe ca 4 uker senere enn de andre barna i undersøkelsen, og de begynte å stå og gå selv ca 3 uker senere. Det er derfor anbefalt at man venter med å bruke gåstol frem til barnet har lært å gå på egenhånd.

Tenk språkutvikling

Den beste måten å lære å snakke på, er å ha noe felles å snakke sammen om. Og hva er da bedre enn å velge hensiktsmessige leker? Her må du ta et valg på hva du vil utstyre ditt barn med av språklige begreper. En mulig vei å gå, er å bruke det gode, gamle bondegårdscenarioet – det er nemlig alltid morsomt å lære hva kua sier, og at sauen kanskje ikke sier nøff! Ellers kan du velge hva du enn måtte ønske. Er norsk natur viktig for deg, kan du kjøpe gaupe, ulv og så videre, og hvis du vil gi ditt barn et slags mentalt bilde av hva pappa holder på med på jobb, så kan du kanskje kjøpe en gravmaskin, et kassaapparat, en leke-PC eller andre ting han måtte bruke i løpet av en arbeidsdag.



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *