Slik gjør du lekehaugen attraktiv

Hver svenske femåring har så mye som 500 leker på barnerommet. Dette kom frem av en svensk undersøkelse for noen år tilbake, og nettstedet BarneVakten konkluderer i tillegg med at hvert norske barn årlig får leker av en verdi på 2500 kroner. Vi som samfunn har mer enn vi trenger, og det gjelder også barna våre. Men det er ikke nødvendig med tusenvis av leker for å tilfredsstille din lille og hennes behov for aktivisering. Alt du trenger å gjøre, er å tilrettelegge det hun allerede har litt bedre, slik at hun kan få bedre nytte av dem. Her kan du lese om hvordan.

Hold orden i lekesakene

For det er nemlig ikke bare voksne som forstyrres av kaos. Det gjør også barna. Ennå har de ikke utviklet evnen til å sile ut de viktige inntrykkene fra de mindre viktige, og da blir det gjerne slik at alt glir sammen i en stor mølje av farger, lyder og teksturer. Dette er rett og slett ikke forenlig med fokusert lek. Det første budet for å gjøre lekehaugen mer attraktiv, er derfor å holde orden på lekesakene. Sett dem fint til utstilling i sin egen hylle, og sørg for at det er en viss mengde luft mellom dem. Da får barnet lettere øye på den enkelte leken, og blir dermed lettere inspirert til å plukke den opp og leke med dem.

Forandring fryder

Orden kan kanskje virke lettere sagt enn gjort hvis det er så mange leker at tilogmed du blir forvirret når du skal rydde i dem. Derfor kan det lønne seg å fjerne noen av lekene for en periode – ikke som straff, men rett og slett fordi barna da blir mer glad for å se dem igjen etterpå. Det barna ikke har lekt med på en stund, kan du trygt rydde vekk. De kommer antagelig ikke til å legge merke til at de er borte før de på magisk sett tryller dem fram igjen. Og da kan du ta vekk de lekene som har vært oppe frem til nå, slik at barna kan gjenoppdage sine gamle (med nå likevel nye) leker.

Barnehøyde

Det er lite poeng i å ha hyller som er så høyt oppe at barna ikke kan få tak i lekene sine uten at du hjelper til. Tenk derfor at du er bitteliten når du innreder og legger til rette for barnelek: Ingenting skal stå utenfor barnas rekkevidde, med mindre det er ting der som ikke skal brukes alene. Hvis du nå også har ryddet i lekene og setter dem på utstilling, vil barna antagelig bli mer interessert i dem.

Lær barna å rydde

Dette er antagelig enhver mammas drøm, men vi tar den med likevel. Det har seg nemlig sånn at man setter større pris på ting man lærer å ta vare på – og dette betyr også å holde orden på dem. Men det er kanskje litt optimistisk å tro at de skal like å flytte kaos fra A til B bedre enn du selv gjør, så dere bør sammen finne frem til et system. Om du har hengt med frem til nå, så har du færre leker nå enn før, og du har et passe høyt sted å sette dem. Nå trenger du papir, fargestifter og kontaktpapir – for dere skal nemlig tegne leken! Hvis dukkene skal sitte i en hylle for seg, så klistrer dere dukketegningen akkurat der. Bilene får sin, legoen får sin, og så videre. Om barna dine er ganske store nå, så kan du også knytte inn litt tekstspråkstimulering i dette, ved å for eksempel skrive tydelig «LEGO» på legolappen. Da vil barna etterhvert forbinde dette «bokstavbildet» med tegningen, og forstå at det finnes en sammenheng med det skrevne ord og symbolet.

Solidaritet til jul?

Det er slett ikke alltid man har like god kontroll på hvilke og hvor mange leker som kommer innenfor dørene, spesielt ikke rundt bursdag og juletid. Derfor kan det være en god idé å ta en opprydding rett før slike dager, bestemme dere for hva som blir og hva som går – og så ta en tur til FreTex eller lignende med det barna ønsker å gi bort. Det er mange nok barn i verden som ikke er i nærheten av å ha de tingene våre barn har, og det er en veldig god ting å lære barna å dele med seg fra de er små – så hvorfor ikke gjøre dette til en fast tradisjon i disse konsumenttider?



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *