Rimelige vaskenøtter

Rimelige vaskenøtter

Har du noen gang tenkt over at klærne dine ikke egentlig er helt rene når du har vasket dem? Stikk nesen din godt nedi dem etter at de kommer ut av vaskemaskinen, så skjønner du fort hva jeg mener. Helt rent er nemlig også helt luktfritt – da skal det jo ikke være noe å lukte. Ikke noe såpe, ikke noe tøymykner. Ingen ting.

Såpepulver og skyllemiddel inneholder ofte både parfyme og kjemikalier som kan irritere sart hud, og alt dette forsvinner gjerne ut i naturen etter at du har brukt det også. Mye av det er ikke helt bra for miljøet eller de små skapningene som lever i vannet.

Men det finnes alternativer.

En av disse er vaskenøtter.

Jepp, du leste riktig. Du kan faktisk vaske klærne dine med nøtteskall (eller, faktisk er det rent botanisk bær vi snakker om – vaskebær!), og få naturlig rene klær som ikke har rester av kjemikalier i seg. Skallet inneholder nemlig et stoff som heter saponin, som frigjøres når det kommer i kontakt med varmt vann. Da danner det seg nemlig såpeskum!

Vaskenøttene er så naturlige som de kan få blitt, i og med at de faktisk vokser på trær. Dermed inneholder de heller ingen kunstig fremstilte stoffer som kan forstyrre naturen eller noe av det som vokser i den, og de etterlater heller ingenting som ikke lar seg bryte ned biologisk. Faktisk kan du bare kaste dem i matavfallet eller kompostere dem etterpå.

De er også svært drøye i bruk. Du bruker nemlig bare tre-fire nøtter til én vask, og om du vasker på lave temperaturer kan du bruke de samme nøttene et par ganger før det ikke er mer saponin igjen i dem. Dette gjør det også til et svært økonomisk alternativ, og man regner at en pose på 500 gram vil rekke til ca 75 maskinvasker.

Du trenger heller ikke å bruke skyllemiddel når du vasker med vaskenøtter. De gjør nemlig klærne myke og gode også. I tillegg trenger du ikke å bekymre deg så mye over de mørke klærne dine, for vaskenøttene inneholder ingen optiske blekemidler. Dette gjør at fargen holder seg mørk og fin – lenge. Dermed sparer du enda mer i husholdningsbudsjettet ditt!

 

Photo by Lisa Brewster

Om Hjemmemamma


Forfatteren er utdannet førskolelærer, og levende opptatt av barns oppvekstvilkår og ikke minst behovet for en levende natur. Hun var selv hjemme med barn i tre år. Følg henne også på: Skogfrue.no!Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge