Fylte spelthorn

Fylte horn er en perfekt liten smårett som du for eksempel kan bruke som nistemat på lengre bilturer – ikke trenger de smøres, ikke blir osten svett og så er de dessuten både sunnere og billigere enn å kjøpe grillpølser på Statoil!

Dessuten er de veldig gode å ha om du plutselig skal ha en venninnekveld: bare ta dem opp fra fryseren og sett dem i ovnen til de er gjennomvarme, så har du et godt lite måltid å servere på kort varsel og med minimalt stress. Og så får du i tillegg en gylden anledning til å bruke opp resten av lørdagens tacokjøtt (hvis det ble noe igjen, da)!

Oppskriften er som følger:

 • 6 dl lettmelk
 • 50 gram gjær
 • 4 ss margarin (eller 100 gram flytende)
 • 4 ss sukker (eller fruktose)
 • 1 ts salt
 • ca 400 gram siktet speltmel
 • ca 400 gram sammalt speltmel
 • litt ekstra siktet mel til baking
 • ett egg til pensling
 • Fyll: en halv ost delt opp i terninger og en eske smårettskinke (evt bogskinke som du skjærer opp), tacokjøttdeig, kjøtt med pizzafyll, pølsebiter eller hva du nå ønsker å bruke.

horn1.jpgVarm opp melk og smør til ca 40 grader mens du måler opp melet og tar i gjær, salt og sukker. Deretter heller du væsken over det tørre, og knar til du får en fin deig.

Sett deigen til heving mens du forbereder fyllet og dekker platene med stekepapir eller smører dem, og sett på ovnen på 240 grader.

Når deigen er ferdighevet, deler du den i fire. Hver del kjevles ut for seg til en sirkel. Og det er her du må ta et valg: Skal du ha store, gode horn deler du den opp i 4 «kakestykker». Da får du 16 horn. Vil du heller ha litt små horn (til barna, for eksempel), deler du den opp i 8 isteden, og får isteden 32.

Fyllet legges der «kakestykket» er bredest, og så ruller du fra utsiden og inn mot midten. Nå har du et fint horn med fyll inni, som du legger på plata. Når plata er full, pensler du baksten med egget og setter plata inn i midten av ovnen. Der skal de stå i ca 10 minutter, eller til de blir gyldne og fine.

Bon Apetit!

Om Nienna

har skrevet 265 innlegg på denne bloggen..

Nienna er utdannet førskolelærer, og levende opptatt av barns oppvekstvilkår og behov for en levende natur. Hun var selv hjemme med barn i tre år. Nå skriver hun masteroppgave og blogger på sin grønne bokblogg: According to Nienna. Følg henne gjerne videre der!

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “Fylte spelthorn”

 1. […] på Statoils særdeles lite næringsrike meny, så det kan være lurt å bake opp noen porsjoner fylte spelthorn, smøre ferdig noen rundstykker og kanskje også blande noe saft på flasker sånn at alt er klart […]

 2. […] med tilhørende brus – tro meg. En enkel matpakke gjør nytten, og du kan også bake opp fylte horn til sånne dager. De holder seg godt selv i en varm bil, kan nytes varme som kalde og er enkelt å […]

 3. […] du drar (eller når som helst, egentlig), så kan du enkelt slenge sammen en rundstykkedeig og lage fylte horn. Disse kan du fylle med hva du vil. Her i huset elsker mor ost og skinke, mens far og barn kan […]