Forbudt i leker, men tillatt i barneklær

Det er allmenn kjent at det ikke er bra å tilsette for mange kjemikalier i ting som barn har tilgang på. Så kjent er dette at det faktisk er lovverk som sier noe om hvor mye som er tillatt brukt i leketøy ment for barn. Det stoffet som har vært mest i fokus den siste tiden, er et stoff som heter ftalater.  Dette brukes ofte for å mykgjøre plast, men problemet er at de lekker ut i miljøet rundt seg over tid. Derfor er enkelte ftalater forbudt i barneleker og andre småbarnsprodukter, og mange er også strengt regulerte.

Det er derfor høyst forstyrrende at Göteborgs miljöförvaltning nå har funnet disse stoffene i barneklær, og i et tilfelle var det faktisk 10 ganger så høyt nivå som det som er tillatt i barneleker.

Tenk litt over dette. En barneleke ligger store deler av tiden på gulvet eller i lekekassa hvor den ikke gjør så stor skade. En t-skjorte er i direkte kontakt med barnets hud hele dagen – og hva med de som sutter på dem i tillegg?

Klærne dette gjelder, er dem med plasttrykk. Derfor kan det være lurt å bruke begrense bruken av disse, og passe ekstra godt på om du har et barn som sutter mye på klærne sine. Du kan også kontakte butikken du kjøpte dem i, og spørre om akkurat dette trykket inneholder ftalater. Om de ikke vet det selv, så kan de ta kontakt med leverandøren sin – de må jo vite det.

Heldigvis finnes det alternativer, og utvalget begynner å bli ganske bra også. Du kan lete etter miljømerkede klær i butikken, eller du kan besøke blant annet disse nettbutikkene:

Bittebror

Krusedull

Anna.S



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *