Ferie = familieidyll?

Ferie=familieidyll?

Endelig har hele familien ferie! Vi har gledet oss lenge til sommerferien, og har selvsagt store forventinger til den alle sammen. Tenk, mange uker fri! Det er sommer og sol og vi skal bare nyte både fritiden og familien til det fulle. Nå er det tid for IS og kos! Det er NÅ vi skal ta igjen for all stress og mas gjennom året. Dette skal blir riktig kvalitetstid sammen med familien.

 

søskenkjærlighet

Det er bare det, at vi ikke alltid har husket på å dele våre ferieforventinger med resten av familien. Innimellom er vi totalt uvitende om forventingene og ønskene som resten av gjengen har. Kanskje mor ønsker mye romantikk og tid sammen med kjæresten… men aner ikke at kjæresten heller vil på fotballpub nå som han endelig har fri. Hun glemmer kanskje også at det er noen unger som også vil ha tid med både mamma og pappa, og vil aller helst dra på alle lekeplassene i vårt ganske land, og selvsagt noen i Danmark også. Pappa derimot har glemt å informere både mor og barn at han har vurdert å dra på hytta med gutta.. Bare for en helg da, ikke hele ferien, men likefullt på tur uten resten av familien. Unger som begynner å hylskrike og mor som skuffet braster ut i gråt, mens far tar opp avisen og gjemmer seg bak den, er ingen god start på ferien.

Scenariene kan være mange. Men slik som for familien skildret ovenfor, er det ikke alltid lagt tilrette for at ferien blir akkurat hva man har håpet på.

Så er det at også andre utenforstående aspekter som spiller en relativt stor rolle i feriesammenhengen. Slike som vær og økonomi. Det er slett ikke alltid disse harmonerer med ferieønskene som familien har. Denne sommeren har det vært utrolig mange regnværsdager for de aller fleste av oss. Hva skal man fylle alle disse dagene med? Det kan være utfordrende i seg selv, bare det å holde humøret oppe. For ikke å snakke om å aktivisere en unge eller to-tre i tillegg. Det å «kose» seg med is ute i regnværet er ikke helt det samme som å kjøle seg ned med en nydelig iskrem i sommersol og varme, gjerne ved et vann som man skal bade i. Så er det ett uttrykk som sier «A happy mother makes a happy family!» Noe som det er mye i. Selv i familiene der far er svært delaktig med familieaktivitetene. Men hvordan forbli «a happy mother» når barna støyer, krangler og kjeder seg, for man hadde så mange ønsker som bare forsvinner. Særdeles når vi er på den fjerde uke med regnvær på rad, og det er begrenset hvor mye man kan finne på i dette været.

Så var det økonomien da. * sukk* For oss hjemmemammaer og andre småbarnsfamilier spiller kanskje ikke alltid økonomien med på laget heller. Det er begrenset hvor mye penger mange småbarnsfamilier kan bruke på den etterlengtede sommerferien. «All includet» midt i høysesongen ligger ikke i kortene for alle familier.

Vel, hvordan skal vi få en idyllisk og god ferie for alle i familien? Det er det selvsagt mange svar på, men jeg har lyst til å dele en liten historie, fra den gang jeg hadde praksis i en klasse på Løkeberg barneskole for noen år siden. Det hadde nettop vært sommerferie, og vi skulle bruke den aktuelle timen på å snakke om hva vi hadde gjort i ferien. Barna hadde vært å reist, nesten alle sammen. De hadde vært i Spania, Frankerike, og Hellas. Noen hadde «bare» vært i Danmark eller Sverige på campingtur. En jente hadde til og med vært i Kina! De hadde de utroligste historiene alle sammen. Nåvel, bortsett fra en gutt, som hadde tilbrakt hele sommerferien i Norge sammen med søsken og foreldre. De hadde egentlig ikke reist så veldig mye med unntak fra en dagstur i ny og ne. Han fortalte hverdagslige historier om vafler hos mormor, og bading i sjøen. Veldig enkelt alt sammen. Klassen satt tause å hørte på han, og flere kommenterte etter denne timen at også de skulle ønske at de hadde hatt mere tid SAMMEN med foreldrene. Ikke bare ferieturen, men også resten av skoleferien. På slutten av timen så var det han som hadde hatt ferie i Norge som de aller fleste var missunnelige på.

Hvordan få en ferie som når opp til forventingene våre? Vel her er noen tips som kan hjelpe litt på veien.

Snakk sammen med partner og barn om hva vi ønsker, og skap realistiske forventinger.

Skriv gjerne en sommerferieplan..og heng den godt synlig på kjøleskapet el. Kryss av etterhvert som vi får tid til å gjøre aktivitetene. Her kan det stå alt fra små ønsker slike som å grille, eller ta en tur på øyene, til litt større ønsker som dansketur eller sydentur. (Men kun skriv ned forslagene som er realistisk at blir utført)

Om man skal på en utenlandstur, er det særdeles viktig å snakke sammen om hva som er forventet. Gi barna ærlige svar på hva som er realistisk å få til, og hva som ikke ligger i kortene i år. Barn er oftere mer fornøyd med ett ærlig nei, enn ett Ja, som kanskje blir til nei når tiden nærmer seg.

Senk kravene litt, og ha realistiske mål og ønsker.

Prøv å ha variert program, med plass til egentid for både stort og smått.

Finn på ting/aktiviteter som man ikke gjør gjennom resten av året.

Husk på at vi alle har forskjellige ønsker, og prøv å dekk ønsker vi alle har. Så må vi alle kanskje ta noen kompromiss.

Benytt seg av severdigheter i nærmiljøet som ikke koster all verden, så føles det som om man får mer ut av ferien. Det kan være alt fra hellemalerier, til vikinggraver alt ettersom hvor i landet man bor. Lag nydelige nister, som krydrer turen litt.

 

Med dette ønsker jeg alle en strålende sommer.

 

 

Om Annette


Jeg ER en mamma, i ordets fulle betydning. Jeg har vært ung mamma, jeg har vært studerende mamma, jeg har vært alenemamma, jeg er firebarnsmamma...og sist men ikke minst jeg er HJEMMEMAMMA! Mine arbeidsoppgaver består i en herlig blanding av fredsmegler, sykepleier, lærer, aktivisør, taxi-sjafør, søpletømmer, renholdsarbeider, turguide og så mye mye mere.1 thought on “Ferie = familieidyll?”

  • Jeg tenker også at alle verdens problemer kryper fram når man er «alene», uten faste aktiviterer, jobb og skole. Man kommer hjem, spiser, lekser, TV, sove. Nå faller alt vekk.

    Er vokst opp i en rimelig vanskelige familie og ferier var verst. Da kom alt fram, hvor dårlig vi pratet sammen osv.

    Snakke sammen hele året er viktig, så slipper man slikt i ferier! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge