Amming og kvinnens syklus

Det er hovedsakelig to teorier som finnes hva amming og fertilitet angår. Den første hevder at kvinnen ikke kan bli gravid mens hun ammer, uavhengig av om hun har fått tilbake menstruasjonen eller ei. Den andre sier at amming overhodet ikke er noen god måte å beskytte seg mot enda et svangerskap på. Hvem har rett?

Fullamming nødvendig

Faktisk er det sånn at amming kan virke preventivt dersom visse kriterier ligger til grunn. For det første bør det være fullamming det er snakk om, og morsmelken må være barnets eneste ernæring. Dessuten må følgende kriterier være tilstede:

 • Barnet må være yngre enn 6 måneder.
 • Kvinnen må ikke ha fått tilbake menstruasjonen.
 • Ammingen må være selvregulert, det vil si at barnet må legges til brystet når det gir signal om det, dag som natt.

Hvis disse kriteriene blir møtt, vil amming som prevensjonsmetode være så mye som 98-99.5% sikkert, og dermed være vel så sikkert som andre prevensjonsmidler. Undersøkelser viser at kun 2 av 100 kvinner som ammet ble gravide i løpet av et år

Problemet med å utelukkende stole på amming som prevensjon er at man kan få en eggløsning før den første menstruasjonen kommer. Dermed kan også dette egget befruktes før man vet at man er tilbake igjen i syklus, og graviditeten kan være et faktum – selv om det også må legges til at dette er en sjelden affære.

Når kommer mensen tilbake?

Dette varierer veldig fra kvinne til kvinne og på hvilken måte hun ammer. En kvinne som bedriver selvregulert amming, ammer mye og ammer ofte vil utsette menstruasjonen sin lenger enn en kvinne som nattavvenner barnet fra brystet eller gir flaske i tillegg.

Om du praktiserer hva man kan kalle økologisk amming, det vil si amming på naturens premisser som beskrevet ovenfor, vil gjennomsnittet for mentruasjonens tilbakekomst være ved 14.6 måneder. De kvinnene som får tilbake mensstruasjonen tidlig, har en tendens til å ikke ha eggløsning de første syklusene, mens kvinner som får den tilbake senere mest sannsynlig vil ha en eggløsning før menstruasjonen begynner.

Tilbakevendende fruktbarhet

Når kvinnen igjen blir fruktbar, følger det ofte et visst mønster:

 1. Først har vi aktivitet i eggstokkene uten faktisk eggløsning, og vi har derfor ingen sjanse til å bli gravide igjen akkurat nå. Ofte resulterer dette i en menstruasjon, men ikke alltid.
 2. Deretter følger en eggløsning uten god nok lutealfase (lutealfasen er fasen fra eggløsning til menstruasjon, som blant annet skal forberede eggets implantasjon og svangerskapets utvikling – hvis livmorslimhinnen ikke blir tilstrekkelig forberedt mens egget vandrer fra eggstokk til livmor, er det liten sjanse for at egget skal feste seg selv om det ble befruktet).
 3. Den siste fasen er komplett eggløsning med lutealfase – og nå kan du bli gravid igjen om du ammer eller ei.

Tiden dette tar varierer for hver enkelt kvinne, men vanligvis vil du bruke lenger tid på å komme skikkelig i gang igjen hvis du fikk tilbake menstruasjonen tidlig.

Kilde:

Kellymom> Breastfeeding and fertility

Om Nienna

har skrevet 265 innlegg på denne bloggen..

Nienna er utdannet førskolelærer, og levende opptatt av barns oppvekstvilkår og behov for en levende natur. Hun var selv hjemme med barn i tre år. Nå skriver hun masteroppgave og blogger på sin grønne bokblogg: According to Nienna. Følg henne gjerne videre der!

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Amming og kvinnens syklus”

 1. Tara sier:

  I det minste en grunn til å ikke bekymre seg nevneverdig over mangledne mens ca 13,5 mnd etter fødsel da, siden guttungen fortsatt ammes stort sett når han ber om det (bortsett fra de to dagene hver uke jeg jobber, da blir det mange timer uten amming…)

  Ellers var det kjent lesing, men likevel godt å lese. Jeg er så lei av de som hevder at amming ikke på noen måte er prevensjon… (som HS som lattermildt sa «amming er ikke prevensjon vet dere jenter» på 6 ukers barselsgruppekontroll…)
  .-= Tara´s last blog ..Slik gikk det ikke =-.

 2. […] du sikkert allerede vet, så beskytter amming mot befruktning så lenge visse vilkår er tilstede. For det første må barnet være under 6 måneder, og for det […]