Aldri dårlig vær, bare dårlige klær!

Aldri dårlig vær, bare dårlige klær!

Nå har høsten kommet snikende og sommeren er på hell. Det er bløtt ute for store og små, så nå er det på tide å ta regntøyet på, men først, bladet Foreldre og Barn august har tatt for seg en stor regntøytest som er verdt å få med seg, særlig med tanke på våre kjære små.
Blytunge knapper står det i fet overskrift og det med grunn. Jeg må ærlig innrømme at dette ikke var noe jeg tenkte på, FØR jeg leste artikkelen. Og da tenker jeg, det må sikkert være flere der ute som meg, som ikke vet at knappene i regntøyet til de små kan være farlige og det er ikke noe å kimse av.

Sitert magasinet F&B: I Klima- og forurensingsdirektoratet (KLIF) ser de svært alvorlig på at så høye forekomster finnes i barneprodukter her i landet. -Akutt blyforgiftning er sjelden, men vi er svært skeptiske til å eksponere barn for bly over tid. Bly i produkter som fargestifter og smykker kan utgjøre en alvorlig helserisiko. I 2006 ble det rapportert om en 4-åring i USA som døde av akutt blyforgiftning etter å ha svelget biter av et armbånd, sier sjefingeniør i KLIF, Pia Linden Sørensen.

Ingen grenseverdi for knapper.
Det finnes ingen grenseverdi for bly i knapper på klær. EU-kommisjonen diskuterer om det skal settes en grenseverdi for bly i smykker, fordi barn ofte kan suge på disse. Grenseverdien blir trolig 0.05 vektprosent. Om de samme EU-reglene for bly i smykker også kan gjelde for knapper på klær, er pr. i dag uklart.
Sitat slutt.

Det kommer fram i testen at Polarn O. Pyrest regnjakke inneholder store mengder bly og derfor har produsenten trukket regnjakken fra markedet. Det lønner seg å sjekke hvor man får/arver slikt tøy fra, sånn at man selv kan vurdere om det tøyet barnet ens har på er farlig eller ikke. Ikke stol blindt på kjente merkenavn eller at siden «gaven» var fra bestefar og bestemor at det er det samme som at det er trygt.

Kunder som har kjøpt den marineblå regnjakken merket med SS2011, kan henvende seg til kundeservice eller direkte i butikk for å bytte eller levere inn jakken. Merkingen står på vaskeetiketten, står det opplyst i F&B.

Barn klør i tenna, de smaker på verden og biter på det meste og knapper på regntøy er visst ikke noe unntak. Barn elsker å leke i regnet og da er det opp til oss foreldre å sørge for at det er trygt for barna våres. F&B testet 13 av høstens nye regndresser for barn, og testen viser at fem av dressene overhodet ikke er vanntette etter slitasje.  Resten kan man lese om i F&B, men det jeg vil trekke frem her er fakta om bly:

Fakta om bly:
Bly er et grunnstoff som inngår i mange forskjellige kjemiske forbindelser.
Bly har mange alvorlige effekter og er giftige. For mye bly i kroppen kan blant annet føre til skade på de røde blodlegemene og nervesystemet. Stoffet kan også skade evnen til å produsere barn.
Hjerneutviklingen hos forstre og små barn er spesielt utsatt for skader forårsaket av bly. Mennesker eksponeres for bly først og fremst gjennom forurenset luft og næringsmidler. Norkse myndigheter har vedtatt et mål om at vi kontinuerlig skal redusere utslipp og bruk av bly, og en rekke tiltak gjør at utslppene er blitt kraftig redusert siden 1995.

 

 

 

Photo by TriggerHappyDave

Om Toril


Toril er navnet, og jeg er verdens stolteste mamma til ei aktiv lita jente. Er i utviklingsfasen med å starte opp for meg selv, forhåpentligvis min fremtidige drømmejobb!Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge